• чет. Јун 1st, 2023

ИСЧИСТЕНА МИНИ ДЕПОНИЈА ВО НАСЕЛБАТА КОЗЛЕ

Во координација со Секторот Инспекторат од Општина Карпош, денеска лицата задолжени за одржување на јавната хигиена во локалната самоуправа спроведоа акција за расчистување на теренот во населбата Козле. Притоа, хигиеничарите од…

Интензивно се работи на реконструкција на улицата Ленинова

Градежните зафати на улицата Ленинова течат со интензивна динамика. Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски беше на увид при поставувањето на атмосферската канализација која досега не постоеше. „Во моментов за…

Донесени Програмите од областа на животна средина за 2023 година

Министерствотo за животна средина и просторно планирање информира дека во Службен весник бр. 27 од 8.02. 2023г. и бр. 29 од 9.02.2023 година се објавени Програмите на Министерството за животна…

Конкурс за избор на најдобро уредено училиште со рециклирани материјали во Општина Центар

Општина Центар-Скопје распишува конкурс на тема „Учиме да рециклираме  – заедно креираме“ за избор на најдобрo уредено училиште (катче или дел од двор) со рециклирани материјали.       I ЦЕЛ НА НАТПРЕВАРОТ      …

Отворена градинката „Сонце“ во Волково

На вкупна површина од 1.558 метри квадратни со капацитет од 150 деца, беше пуштена во употреба новата детска градинка „Сонце“ во Волково. Во градинката се запишани деца од 9 месеци…

Започнува реконструкцијата на „Ленинова“

Утре, среда, 15.2.2023, започнува реконструкцијата на улицата „Ленинова“, на потегот од раскрсницата со булеварот „Партизански одреди“ до улицата „Митролополит Теодосиј Гологанов“. Со проектот за реконструкција ќе се постави нов горен…

Отпочнати активностите за донесување на Нацрт на Закон за прогласување на Охридско Езеро за споменик на природата

Заменик министерката за животна средина и просторно плaнирање Христина Оџаклиеска, ја отвори работната средба со преставници на невладините организации, што ја организираше Министерството за животна средина и просторно планирање, во насока на отпочнување со активности за донесување на…

Центар со цел да биде првата енергетски независна општина во државата

Државата, локалните самоуправи, институциите, компаниите, сите двигатели во општеството, но и целиот свет, се наоѓаат во енергетска криза. Овој е тежок период за сите држави и секоја се справува на…

Одлично напредува изградбата на градинката „Пролет“, 40% од градежните работи се готови

Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски изврши увид во градежните работи на градинката „Пролет“. Тоа е прва градинка во истоимената населба и прва градинка по цели 50 години во Општина…

Европската комисија одобри дополнителна донација од 22,5 милиони евра за регионалниот систем за управување со отпад

После потпишувањето на Договорот за заем со Европската банка за обнова и развој со кој се обезбедија 55 милиони евра за развивање на регионалниот систем за управување со отпад, Европската…