• пет. Мар 31st, 2023

МУДРИ МИСЛИ ВО ЧЕСТ НА ДЕНОТ НА ЖЕНАТА

Во чест на Денот на жената, го честитаме празникот на сите жени во светот, со познати цитати на една од основоположниците на овој празник, Клара Цеткин.

  1. “Кога мажите се тивки, наша должност е да го кренеме гласот во име на сите наши идеали.”
  2. “Пролетерските жени се борат рамо до рамо со мажите од нивната класа против капиталистичкото општество.”
  3. “Кога мажите убиваат, останува на нас жените да се бориме за заштита на животот.”
  4. “Работниците немаат што да добијат од оваа војна, но можат да изгубат се што им е драго.”
  5. “Сите жени, без разлика на нивните позиции, треба да бараат политичка еднаквост со цел да се добие послободен живот и живот којшто ќе донесе големи благодети за општеството.