• пет. Мар 31st, 2023

СВЕТСКИ ИЗВЕШТАЈ ЗА СРЕЌАТА 2021: КОИ СЕ НАЈСРЕЌНИТЕ ДРЖАВИ НА СВЕТОТ?

Спонзориран од Обединетите Нации, Светскиот извештај за среќа за 2021ва година, излезе на 20ти март, на Интернационалниот ден на среќата. Оваа година, главна тема на извештајот бил вирусот КОВИД-19 и неговите ефекти на среќата.

Covid-19 novel coronavirus banner with microscopic viruses Free Vector

“Целосниот извештај се фокусира на ефектите од КОВИД-19 и како луѓето живееле со тоа. Првата цел ни беше да се фокусираме на ефектите од КОВИД-19 врз структурата и квалитетот на животот на луѓето, а втората да се опише и оцени како владите низ целиот свет се справиле со оваа пандемија”, изјавиле авторите на овој извештај.

КАКО КОВИД ВЛИЈАЕЛ НА СРЕЌАТА?

2020та беше многу предизвикувачка година. КОВИД-19 резултираше со паника, нервоза, несигурност и што е уште поважно со смрт на повеќе од 2,6 милиони луѓе низ целиот свет. Земено се ова во предвид, лесно е да се предвиди дека пандемијата ќе има големо влијание на среќата на луѓето, но и на резултатите од извештајот.

Изненадувачки, сепак, најсреќните држави што биле во врвот на оваа листа од претходните години, остануваат и сега во врвот. Во изјава за Извештајот, проф. Џон Хеливел посочил дека “немало пад на просекот на општо добро”. Во објаснување зошто е тоа така, тој изјавил “Едно можно објаснување е дека луѓето гледаат на КОВИД-19 како на нешто што влијае на сите во целиот свет и тоа овозможило поголем осет за солидарност.”

ФИНСКА Е НАЈСРЕЌНАТА ЗЕМЈА ВО СВЕТОТ

Hand drawn finland map infographic Free Vector

Од вкупно 149 држави во овој извештај, Финска се наоѓа на првото место веќе четврта година по ред. И покрај КОВИД-19, оваа нордиска држава успеала да ја задржи титулата како најсреќна држава во светот. Подоле може да се видат првите 20 држави на оваа листа, според Светскиот извештај за среќа 2021:

 1. Финска
 2. Исланд
 3. Данска
 4. Швајцарија
 5. Холандија
 6. Шведска
 7. Германија
 8. Норвешка
 9. Нов Зеланд
 10. Австрија
 11. Израел
 12. Австралија
 13. Ирска
 14. САД
 15. Канада
 16. Чешка
 17. Белгија
 18. Обединетото Кралство
 19. Кина
 20. Франција

НА КОЕ МЕСТО Е МАКЕДОНИЈА И ДРЖАВИТЕ ОД БАЛКАНОТ?

Македонија за жал се наоѓа во долниот дел на листата на 94то место, што претставува пад од 4 позиции во однос на 2020та година. Веднаш под неа на листата се наоѓа Албанија (93), а тука е и Бугарија на позиција (88). Од државите од Балканот, највисоко котира Словенија која се наоѓа на 29то место, Србија (48) и Грција (68). Најнесреќни земји, што се наоѓаат на дното на листата се Руанда, Зимбабве и Авганистан.