• пет. Мар 31st, 2023

ГРАДОТ ТОРИНО ЌЕ ГИ ПРОШИРИ НЕГОВИТЕ БЕЛИ ДРОБОВИ

ГРАДОТ ТОРИНО ЌЕ ГИ ПРОШИРИ НЕГОВИТЕ БЕЛИ ДРОБОВИ СО ДОДАВАЊЕ НА УРБАНА ШУМА

Минатата недела, градот Торино изјави дека направиле договор со Arbolia и RINA, инженерски консултантски и непрофитни организации, со што се посветува на овозможување на решенија за урбано зеленило, при што ќе се направи урбана шума во веќе изградениот парк Сангоне. Овој нов зелен дел ќе содржи 2100 дрвја што треба да помогнат во рециклирање на емисиите на јаглерод диоксид во овој дел на градот, а во исто време и ќе ги подобрат климатските услови општо во целиот град.

City view of torino (turin - italy) at sunset in autumn season with church on hilltop overlooking po river and colorful trees. Premium Photo

ЗА ОВОЈ ПРОЕКТ СЕ ПЛАНИРА ЛОКАЛНА ФЛОРА

Целиот процес за садење на површина од 2 хектари ќе трае во текот на целиот месец април и кога ќе биде завршен, првите две години со истиот ќе управува компанијата Arbolia. Дрвјата и грмушките што ќе формираат нова урбана шума ќе бидат избрани за да ја претставуваат локалната флора. Тоа значи дека видови како што се црна топола, јасен, јавор и бозел ќе бидат засадени во оваа урбана шума.

Направени се пресметки и за бенефитите од оваа додаена урбана шума. Пресметано е дека 100 тони на јаглерод диоксид и преку  4 тони на честички ПМ10 ќе бидат абсорбирани од овие дрвја секоја година.

Градоначалничката на градот Торино, Кјара Апендино изјавила: “Имплементирањето на зелено наследство во нашиот град со решенија на за урбано пошумување ни овозможува да размислуваме за поодржлив развоен модел за борба против климатиските промени.” Таа исто така изразила и благодарност до компаниите кои ќе учествуваат во овој проект.

Алберто Униа, локалниот советник одговорен за зеленило, изјавил дека во изминатите години во Торино, благодарение на постојаната политика на пошумување, биле засадени 35000 дрвја.  

Извор The Mayor