• пет. Мар 31st, 2023

Градот Скопје е еден од 16те градови кои поднеле документација за кандидатура за престижната награда Најзелен град во Европа за 2023та година.

Главниот град на Естонија, Талин, повторно поднел кандидатура по 2 неуспешни обиди претходните години, а минатата година дури влезе и во финалето, односно крајната фаза, но сепак титулата се најде во рацете на Гренобл, како најзелен град во Европа за 2022ра година.

Покрај Талин (Естонија) и Скопје (Македонија), кандидатури за Најзелен град во Европа, поднеле и следниве градови: Белград (Србија), Загреб (Хрватска), Хелсинборг (Шведска), Даблин (Ирска), Логроно (Шпанија), Каљари (Италија), Софија (Бугарија), Кошице (Словачка), Измир и Газиантеп (Турција), Гдањск, Варшава, Краков и Жешов (сите од Полска).

Map of Europe highlighting the countries from which cities have applied for the European Green Capital 2023.

Во текот на пролетта ќе бидат објавени градовите кои ќе влезат во потесен круг, а победникот ќе биде објавен на церемонија во Лахти, Финска, град којшто беше прогласен за Најзелен град во Европа за 2021ва година.

Извор The Mayor, European Commission