• пет. Фев 3rd, 2023

Месец: м.г

  • Home
  • НОВО ИНКЛУЗИВНО ДЕТСКО ИГРАЛИШТЕ ВО ТАФТАЛИЏЕ

НОВО ИНКЛУЗИВНО ДЕТСКО ИГРАЛИШТЕ ВО ТАФТАЛИЏЕ

Во Тафталиџе, во близина на Пожарната станица во Карпош, Градот Скопје направи уште едно инклузивно детско игралиште. На гумирана подлога, поставени се повеќе видови реквизити, а дел од истите се…

НЕДЕЛНИ МУДРИ МИСЛИ БР.21

“Кога ќе ги исцрпите сите можности, запомнете го ова, не сте го сториле тоа.” Томас Едисон “Не им ги кажувајте вашите планови на луѓето. Покажете им ги резултатите.”  “Ти не…

УЛИЦИ ЗА ЛУЃЕ – СЕ ОДРЖА ДЕНОТ БЕЗ АВТОМОБИЛИ ВО АЕРОДРОМ

Голем број граѓани ги оставија автомобилите и учествуваа на Денот без автомобили, што под мотото „Улици за луѓе“ се одржа на улицата Васко Карангелески во Аеродром. Оваа улица беше затворена…

НОВА ФИТНЕС ЗОНА ВО КАРПОШ 1

Во изминатиот период беше направена уште една фитнес зона во општина Карпош. Во населбата Карпош 1, во близина на основното училиште „Христијан Тодоровски – Карпош“ поставени се справи за физички…

EKO – УЧИЛНИЦАТА ВО „БРАТСТВО“, НОВА КРЕАТИВНА ЗОНА ВО КАРПОШ

Палети за седење, гуми претворени во столчиња или саксии, креативни фигури од еко – материјали, ова е сликата од новата еко – училница на основното училиште „Братство“ во Тафталиџе 2.…

Стариот град во Салцбург ќе биде трансформиран во зона без автомобили

Градот Салцбург планира нова стратегија за мобилност која беше презентирана на почетокот на овој месец. Новиот план поддржува стариот град да биде зона без автомобили, каде дозвола за поминување би…

Нова апликација го покажува квалитетот на воздухот во секоја точка од Стокхолм

На почетокот на овој месец Градскиот Совет на Стокхолм  промовираше нова апликација, наменета за жителите на Шведскиот главен град, што го покажува квалитетот на воздухот на различни точки на територијата…

ГРАД СКОПЈЕ: ДОЈДЕТЕ СО ВЕЛОСИПЕД ИЛИ ПЕШ – ВО НЕДЕЛА ОРГАНИЗИРАМЕ ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ

Во недела, на 30.05.2021 година, Градот Скопје ќе организира Ден без автомобили под мотото „Улици за луѓе“. За таа цел, улицата Васко Карангелевски во Аеродром ќе биде затворена за автомобилски…

Завршна конференција на тема „Квалитетот на воздухот во затворени простории издравствените ризици од загадувањето на воздухот“

Вчера, 27.05.2021, со почеток во 12ч преку ЗООМ платформата се одржа конференција на тема „Квалитетот на воздухот во затворени простории и здравствените ризици од загадувањето на воздухот“. Конференцијата е во…

НОВ ГРАДСКИ ДРВОРЕД: РАЗЗЕЛЕНИ БУЛЕВАРОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ KAJ МРТВ

Со засадување на дрворед од 58 висококвалитетни садници покрај булеварот  Гоце Делчев  денеска градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ и директорот на ЈП „Паркови и…