• пет. Мар 31st, 2023

Нова градинка „8 Април“ во општина Шуто Оризари

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, денеска во Општина Шуто Оризари присуствуваше на отворање на новата градинка „8 Април“. Покрај премиерот Заев, на настанот присуствуваа и министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, градоначалникот на општина Шуто Оризари  Курто Дудуш, претставничката на УНДП во земјата, Нарине Сахакјан и заменик амбасадорот на Кралството Норвешка во Белград,  Геир Хагон Јохансен.

Министерката Шахпаска информираше дека градинката има капацитет да згрижи 150 деца, а заедно со новиот дел кој се доизгради, ќе бидат опфатени 236 деца на возраст од 2-6 години, организирани во 6 занимални и 70 деца во јасли или вкупно 306 деца.

„Со вакво темпо, се приближуваме кон исполнувањето на наше ветување како Влада и како Министерство, а тоа  е опфат на 60% од децата во предучилишно воспитание и образование. Со посветена работа, веруваме дека до крајот на мандатот ќе успееме да го постигнеме овој процент“, рече Шахпаска.

Целиот текст може да се прочита тука.