• чет. Мар 30th, 2023

Листа на најскапи градови за живеење во светот за 2021ва година

Според листата на најскапи градови за живеење во светот за 2021ва година, рангирана од Mercer, најскап град за живеење во Европската Унија е Копенхаген, главниот град на Данска. Најевтин за живеење во ЕУ е главниот град на соседна Бугарија, Софија.

Копенхаген

ТОП 10 НАЈСКАПИ И ТОП 3 НАЈЕВТИНИ ГРАДОВИ ЗА ЖИВЕЕЊЕ ВО СВЕТОТ

На светско ниво, од вкупно 209 градови вклучени во анализата, како најскап град за живеење е Ашхабад, главниот град на Туркменистан, којшто го исфрли Хонг Конг од првата позиција, во однос на минатата година. Хонг Конг е на втората позиција, додека на третото место се наоѓа главниот град на Либан, Бејрут, којшто има неверојатен скок од дури 42 позиции. Во топ 10 градови спаѓаат уште и Токио, Цирих, Шангај, Сингапур, Женева, Пекинг и Берн. Доминираат градови од Швајцарија, којашто е воедно и една од најскапите држави за живеење во светот.

На долната страна од листата, најевтин град за живеење е Бишкек, главниот град на Киргистан, а по него следат Лусака (Замбија) и Тбилиси (Грузија).

Alley of youth in bishkek the capital of kyrgyzstan Premium Photo
Бишкек

ТОП 10 НАЈСКАПИ И НАЈЕВТИНИ ГРАДОВИ ЗА ЖИВЕЕЊЕ ВО ЕУ

Во табелата се прикажани најскапите градови за живеење во ЕУ.

ГрадДржаваСегашна позиција на целокупната листаПозиција од минатата година
КопенхагенДанска1625
ПарисФранција3350
МиланоИталија3647
ВиенаАвстрија3754
ДаблинИрска3946
АмстердамХоландија4464
РимИталија4765
МинхенГерманија5272
БриселБелгија5378
ФранкфуртГерманија5476

Во табелата се прикажани најевтините градови за живеење во ЕУ.

ГрадДржаваСегашна позиција на целокупната листаПозиција од минатата година
СофијаБугарија165180
ВаршаваПолска164169
БудимпештаУнгарија162170
БукурештРоманија160174
ЛимасолКипар156166
ВилнусЛитванија143157
ЗагребХрватска140152
ЛајпцигГерманија138158
НирнбергГерманија134155
ТалинЕстонија132146

КАДЕ СЕ НА ЛИСТАТА СКОПЈЕ И ОСТАНАТИТЕ ГРАДОВИ ОД БАЛКАНОТ

Од вкупно 209 градови, нашиот главен град се наоѓа на позиција 192, што го прави еден од најевтините градови за живеење во светот. Тирана се наоѓа на позиција 152, Белград е на позиција 163, a Сараево е на позиција 186.

Извор Mercer