• сре. Мар 22nd, 2023

НОВ ЛИК ЗА ШЕТАЛИШТЕТО КАЈ ЖАБАРОТ

Град Скопје ја заврши целосната реконструкција на шеталиштето пред Градски парк, кај скопската гостилница „Кај Жабарот“.

На прес-конференцијата по повод отворањето на реконструираното шеталиште се обрати градоначалникот Петре Шилегов.

– Станува збор за еден од најфреквентните делови од кејот на Вардар, каде што  имаме еден од наубавите дрвореди во Скопје, но, за жал, имавме и еден од најруинираните плочници. Истото го реконструиравме на потег во должина од 140 метри и со ширина од 10 метри. Шеталиштето помеѓу тројниот дрворед на скопските липи доби целосно нова и реконструирана патека од лиен бетон, која е нова технологија што започнавме да ја применуваме – кажа Шилегов.

Покрај реконструкција на шеталиштето, на овој потег е поставена и нова урбана опрема, клупи и канти за џебен отпад. Со тоа овој дел од кејот доби целосно нов изглед.

Ова не е прва активност на Град Скопје кога станува збор за реконструкција на јавните простори во градот. Целосно исчистено е коритото на Вардар од хотелот „Александар Палас“ до Аеродром. Град Скопје е во завршна фаза и со реконструкцијата на шеталиштето на кејот „13 Ноември“. Во тек е и реконструкцијата на пешачките патеки во вториот дел од Градски парк, каде што веќе се обновени и сите пешачки мостови.

– Како што многупати досега имам кажано, идејата е чистењето и уредувањето на кејот да не се прави кампањски преку периодично спроведување на големи акции за чистење, туку напротив одржувањето на кејот во добра кондиција да премине во редовна секојдневна активност на јавните градски претпријатија – додаде Шилегов.

На пуштањето во употреба на реконструираното шеталиште присуствуваа и Љубица Јанчева, и градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ.

Извор Град Скопје