• пет. Мар 24th, 2023

АВТОКОМАНДА И ЧЕНТО СЕ СПОЈУВААТ СО ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА

Изградбата на новата двонасочна велосипедска патека на булеварот Александар Македонски во Гази Баба е во тек. Станува збор за продолжение на постојната велосипедска патека во должина од 550 метри. На потегот од клучката „Естекада“ до бензинската на Лукоил, велосипедски ќе се поврзат населбите Автокоманда, Ченто и Маџари.

– Градот Скопје во текот на оваа година надмина 100 километри велосипедски патеки. Освен на оваа делница, каде што сме денеска, се работи на велопатеката на булеварот Видое Смилевски Бато. Се работи и на велолентите на улиците Христо Татарчев и Рузвелтова и на булеварот Митрополит Теодосиј Гологанов со што со право Скопје веќе може да се нарече велоград. Нашата идеја е на граѓаните на Скопје да им овозможиме инфраструктура преку која на алтернативен начин ќе се движат низ градот. Ќе го користат велосипедот како побрзо и поздраво средство за движење од една до друга точка. Нашата работа е токму тоа. Ние во изминатите три години успеавме да развиваме до 20 километри велопатеки годишно – рече денеска градоначалникот Петре Шилегов. Тој заедно со градоначалникот на Гази Баба, Борче Георгиевски изврши увид во градежните работи на оваа значајна велосипедска делница.

Шилегов ги повика граѓаните во своето секојдневно движење да користат велосипеди или јавен превоз со што ќе придонесат за поздрава животна средина.

За потсетување, Градот Скопје минатата година целосно го реконструираше коловозот на булеварот Александар Македонски во должина од 5.300 метри. Истиот е од исклучително значење бидејќи се наоѓа на источниот влез на Скопје.

Значајно е да се нагласи и дека велосипедски патеки се предвидени и на новиот дел од улицата Васко Карангелевски, на булеварите АСНОМ и Никола Карев и на клучката кај Момин Поток.

Извор Град Скопје