• пет. Мар 24th, 2023

Инсбрук со план за центар без автомобили

Минатата недела, Австрискиот град Инсбрук ги презентираше резултатите од физибилити студијата за центар без автомобили. Според студијата, проектот е возможен со голема реконструкција. Градоначалникот Георг Вили изрази желба оваа амбициозна цел да се оствари во наредните 5 години. Исто така најави дека ќе проба да овозможи и поддршка за оваа реконструкција и од градскиот совет на есен.

View of the city of innsbruck from the roof. Premium Photo

Моќта на пешаците

Еден од клучните аспекти на студијата се фокусира на дизајнирање на центар кој ќе биде пријателски расположен кон пешаците, без паркирани возила. Наместо местата наменети за паркинг на улиците, со проектот се предложуваат пошироки тротоари и велосипедски ленти. Со тоа се планира отворање на градскиот центар за поголем број на пешаци.

Зголемениот капацитет на пешаци во центарот треба да има позитивен ефект за бизнисите во овој дел. Најчесто, пешачките зони носат многу повеќе купувачи бидејќи имаат време да разгледаат, а не да скокаат во и од автомобил.

Забраната за паркирање ќе влијае највеќе на жителите на овој дел од градот, бидејќи тие ќе бидат приморани да паркираат надвор од означената зелена зона. Во исто време, градот не сака да ги префрли паркираните возила во граничните населби на центарот. Тоа нема да го реши проблемот, напротив ќе создаде поголем метеж надвор од центарот.

Наместо тоа, проектот предложува изградба на подземни паркинзи во околните места на центарот или во самата зелена зона. Со тоа, главната идеја на центар без автомобили е да се тргнат сите автомобили од улиците на било кој начин.

Innsbruck town center with lots of people and street cafes in innsbruck, tyrol, austria Premium Photo

Времето за Инсбрук-град без автомобили е сега

Овој потег секако влијае и на подобрување на квалитетот на воздухот бидејќи автомобилите се главен емитер на CO2 во Австрија. Градоначалникот Вили ја нагласи итноста за остварување на овие зелени реформи. Како пример за инфраструктура без автомобили ги посочи Париз и Фрајбург и нагласи дека времето за Инсбрук е сега.

Моментално има околу 10000 паркинг места во назначените зелени зони. Тоа од прилика кореспондира на околу 10 фудбалски игралишта полни со паркирани автомобили. Отстранувањето на тие паркинг места од центарот може да предизвикаат масивни проблеми за градот.

Поради тоа градоначалникот Вили побара внимателен и постепен пристап за оваа реконструкција со цел да се избегне овој проблем. Исто така обрна посебно внимание дека и покрај големата желба за центар без автомобили, сепак најпрвин е потребно поставување на соодветна инфраструктура.

Целиот текст може да се прочита тука.