• вто. Мар 28th, 2023

ЧЕТВРТО ИЗДАНИЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ФЕСТИВАЛ НА СВЕТЛИНА SKOPJE LIGHT ART DISTRICT

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, директорот на ЈУ Универзална сала и извршен продуцент на фестивалот, Филип Аврамчев и уметничката директорка на SkLAD 2021, Александра Стратимировиќ, го најавија почетокот на 4-тото издание на меѓународниот фестивал на светлина, Skopje Light Art District.

– Четвртото издание на Меѓународниот фестивал на светлосната уметност Skopje Light Art District, меѓу скопјани попознат како Фестивалот на светлината, оваа година поради 30 годишнината од македонската независност, симболично започнува на 8-ми септември. Замислата на фестивалот е да внесе малку светлина и боја во секојдневието кое го сите го живееме. Но и да ни ја покаже убавата, шареноликата страна на животот, изјави градоначалникот Шилегов.

На вкупно 15 локации, од шалтер салата на Пошта до Градскиот парк, 25 светлосни дизајнери и уметници по четврти пат на Скопје и скопјани ќе им ја претстават магијата на светлосната уметност. На прес конференцијата

Skopje Light Art District е проект што потекнува од ROCK проектот. Тоа е дел од Хоризонт 2020 програмата на ЕУ, наменета за истражување и иновации. Таму градот Скопје е вмрежен и разменува искуства со уште 11 други градови од Европа.

Фестивалот црпи директна инспирација од најстариот фестивал на светлосна уметност, Fête des lumières. Истиот секоја година се одржува во Лион, Франција и датира од далечната 1643-та година.

Извор Град Скопје