• вто. Мар 28th, 2023

Донирај стара електронска опрема – добиј дрво

Универзитетот за применети науки Одизее во Белгија, започна кампања за време на Неделата на шумата, од 10-17 октомври. Капмањата имала многу едноставна цел – да се засади нова шума во Фландрија во наредните 5 години.

Со кампањата се повикувале вработените во универзитетот, но и студентите да донираат стара електронска опрема којашто универзитетот потоа ќе ја искористи за купување на земја за шума. Фландрија е еден од најоголените региони во цела Европа, со само 11 % покриеност со дрвја.

Typical flemish colored houses on the grote markt or market square in the center of bruges during evening blue hour, belgium Premium Photo

Светото тројство на идната шума

Универзитетот ќе го финансира проектот преку таргетирана кампања, повикувајќи луѓе да ја донираат старата електроника. Вработените и студентите од Универзитетот, како и граѓаните, се охрабрени да ги донесат своите стари телефони и лап-топи на одредени места на кампусите во повеќе градови во Белгија. Градовите се Алст, Брисел, Дилбек, Гент и Сент-Никлас.

За рационализација на проектот, универзитетот се здружил со Natuurpunt, волонтерско здружение посветено на Фландерс и со Out of Use – компанија за рециклирање на електроника. Natuurpunt ќе ја обезбеди потребната експертиза за тоа каде да се купи земјата и за тоа кои видови на дрвја се најпогодни за таа клима. Од друга страна, Out of Use ќе ја олесни конверзијата на стара електроника во квадрати земја за шума.

Лап-топи за дрвја

Цела електронска опрема што ќе се собере за време на кампањата ќе биде сортирана во реупотребливи и рециклирачки категории. Потоа, ќе бидат продадени и средствата ќе одат за купување на 1 хектар земја. Според претставничка од универзитетот, треба да се соберат околу 5000 лап-топи за да може да се финансира шумата.

Според Универзитетот, еден лап-топ е доволен за 2 метри квадратни земја. Четири мобилни телефони или таблети се доволни за купување на 1 квадрат земја.

Претставник од компанијата Out of Use, вели дека само 1 % или 2 % од старите мобилни телефони и пола од старата ИТ опрема е рециклирана. Тоа е изгубена можност, бидејќи тие материјали се сеуште употребливи.

Претставник од Natuurpunt ги објаснил застрашувачките ефекти на оголеноста во Фландрија и се фокусирал на немањето на дрвја во урбаните делови. Продолжил дека шумите играат важна улога во борбата со климатските промени и затоа вакви иницијативи се секогаш од голема важност.

Electronic devices composition Premium Photo

Извор