• вто. Мар 28th, 2023

АЕРОДРОМ И СКОПЈЕ ДОБИВААТ НОВ МЕГА ПАРК ОД 100 ИЛЈАДИ КВАДРАТНИ МЕТРИ

Почна да се чисти дивата депонија кај последната автобуска станица бр. 5 во Ново Лисиче. Градоначалникот на Град Скопје, Данела Арсовска на тематска прес-конференција со градоначалникот на Општина Аеродром, Тимчо Муцунски, денеска од Аеродром најави реализација на еден од петте мега паркови кои се предвидени во програмата на Град Скопје.

– Уште од првиот ден почнавме не само со дополнително мапирање на дивите депонии на територијата на градот Скопје. Меѓутоа и во соработка со општините под Град Скопје започнавме со чистење на дивите депонии низ градот, како едно од ветувањата кои што ги имавме за првите 82 дена од мандатот. Отпочнуваме и со еден од проектите кои што беа во 15+1 проекти за Скопје, а тоа е мега парк којшто беше предвиден за општина Аеродром, во соработка со самата општина, истакна градоначалникот на Град Скопје, Данела Арсовска во изјава за медиумите.

Според Арсовска, следните три месеци од нејзиното менаџирање на градот се клучните месеци кога треба да се реализираат сите приоритетни проблеми кои беа посочени од Скопјани, а нивниот рок на имплементација е 82 дена.

– Верувам дека во наредните три месеци ќе имаме навистина тешка работа, а тоа е да ги реализираме сите оние проекти кои се предвидени во програмата, а истата е веќе и програма на Град Скопје. Знам дека по првите 82 дена скопјани ќе видат значителни разлики и подобрување во сите процеси на работа на градот, додаде Арсовска.

Градоначалникот на општина Аеродром, Тимчо Муцунски, рече дека санкционирани се неколку трговски друштва кои на дивата депонија фрлале отпад, а со реализација на мега паркот скопјани ќе го добијат вториот најголем парк на територијата на Град Скопје.

– Уште во кампањата и јас и градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, ветивме дека на ова место ќе се гради голем мега парк од 100 илјади квадратни метри со зелена и рекреативна површина. Со тоа ќе стане третиот најголем парк на територијата на општина Аеродром, рече Муцунски.

Извор