• чет. Мар 30th, 2023

Се отвораат три нови пензионерски клубови

Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, утринава во својот кабинет оствари средба со претседателот на Здружението на пензионери на Општина Центар, Спиро Николовски и со секретарот на здружението, Трајко Трајановски.

Здружението на пензионери на Општина Центар со над 10.000 членови е едно од најбројните здруженија на пензионери на ниво на државата и воедно, едно од најактивните.

На средбата со претставниците од Здружението на пензионери се разговараше за моменталната состојба на општинските политики и активности за повозрасните сограѓани, но и за наредните проекти и планови за уште поинтензивна соработка.

„Како и досега, добрата соработка со Здружението со пензионери на Општина Центар ќе продолжи и во иднина. За таа цел, како што најавив и во кампањата, во план ни е отворање на три нови пензионерски клубови за дружење и рекреација и тоа во Капиштец, Крњево и близу до Универзалната сала. Веќе на пролет општината ќе помогне и при организација на пензионерски турнири во шах, пикадо стрелаштво и други активности важни за нашите повозрасни сограѓани. Ќе го поддржиме организирањето и на традиционалното новогодишно дружење со пензионерите, нормално, доколку тоа го дозволи состојбата со КОВИД 19“, изјави на средбата градоначалникот Герасимовски.

Во Општина Центар веќе функционираат 5 пензионерски клубови, во урбаната заедница Мирче Ацев во Дебар Маало, на улицата „Водњанска“, во близина на Зеленото пазарче, во населбата Пролет кај Веро Џамбо и во урбаната заедница „Мирче Ацев“, каде повозрасните можат да одмараат, да се дружат и рекреираат.

Во соработка со здружението „Хуманост“, веќе неколку години активен е и проектот „Нега Плус“, општински сервис кој на 90-тина пензионери во општината им овозможува два различни пакети на секојдневна помош и грижа од стручно лице.

Извор