• чет. Мар 30th, 2023

Амбициозни реформи за зелена иднина во Грција

На почетокот на овој месец, грчкиот премиер, Киријакос Мицотакис, одржа прес-конференција на тема зелената транзиција на земјата. Поспецифично, тој претстави конкретен план што се состои од четири клучни реформи. Тие би помогнале на Грција во борбата против климатските промени и ќе овозможи земјата да стане позелена.

Кохерентна програма

За да започнат со исполнување на зададените цели, Грција најпрво ќе изгласа Закон за климата. Второ, ќе направи нова рамка за производство и складирање на електрична енергија, користејќи чисти и обновливи извори. Трето, ќе направи реформа во менаџирањето на јаглеводородите. Последно, ќе се придржува цврсто до четири-годишен план, којшто ќе овозможи на земјата да премине во циркуларна економија. Премиерот Мицотакис изјавил:

“Зборуваме за мрежна и кохерентна програма, што ќе ја однесе Грција во нова ера со абмициозни цели. Тоа е развојна програма што ќе овозможи чиста и евтина енергија од една страна. Но во исто време ќе понуди и многу нови работни места, како и подобар квалитет на живот на жителите.”

Конкретни чекори за подобрување на секојдневниот живот

Покрај горенаведените реформи, премиерот најавил и други три реформи коишто ќе влијаат климатската криза и ќе го подобрат секојдневниот живот на грчките жители:

  1. Од 2023, ќе биде забранета инсталација на печки на согорување во новите домови, каде има соодветна гасификациона мрежа.
  2. Од 2025, сите такси нови такси возила во Атина и Солун (како и една третина од rent-a-car возилата) мора да бидат електрични или возила со со нула емисија.
  3. Од 2030, ќе се забрани продажбата на нови автомобили со мотори со внатрешно согорување.

Коментирајќи ги реформите, Премиерот истакнал дека иако целите изгледаат храбри и амбициозни, сепак се апсолутно неопходни. Исто така, планот на Владата и зелената агенда ќе ја гарантира нивната реализација.

Извор