• вто. Мар 28th, 2023

7 најсмешни фотографии од животни за 2021

На овогодинешното доделување на наградите за Comedy Wildlife Photography главни актери беа мајмуни, мечки и ракуни. Наградата за најдобра фотографија за оваа година беше доделена на Кен Џенсен, за сликата именувана “Ouch” за која и не е потребен превод. Требало да се изберат најдобрите фотографии меѓу 7000 што биле испратени да учествуваат во натпреварот. Подоле може да ги видите победничката и првите 7 фотографии.

“Ouch” на Кен Џенсен, прикажува мајмун фатен во многу незгодна позиција.

Ken Jensen
“Ouch” на Кен Џенсен – победничка фотографија за 2021 на Comedy Wildlife Photography

Фотографијата на Енди Перкинсон “Let’s dance” или “Ајде да танцуваме” исто така доби награда. Инзворедната фотографија ни прикажува како танцуваат две мечки од Камчатка. Според WCS Русија мечките некогаш го окупирале целиот полуостров Камчатка, но поради рудници и разни човечки фактори, мечките се се помалку на полуостровот.

ANDREW PARKINSON
Фотографијата на Енди Перкинсон “Let’s dance”, Камчатка

Фотографијата “See who jumps high” или “Кој може да скокне повисоко”на Чу Хан Лин прикажува енергетски скок на риба mudskipper во Тајван. Тоа е уникатен тип на риба што може да живее и до два дена на копно. Како што кажува и името, тие се движат со помош на скокање од едно на друго место, како што може да се види и на фотографијата.

Chu Han Lin
Фотографијата “See who jumps high” на Чу Хан Лин, Тајван

Ракуните биле забележливи помеѓу финалистите со две фотографии во првите 7. “Secrets” или “Тајни” на Јан Пиеча и ‘How do you get that damn window open?’ или “Како се отвора овој прозорец” на Николас де Вал исто така се пласирале на високите места.

Jan Piecha
“Secrets” на Јан Пиеча

Ракуните се локални животни во Северна Америка. Живеат во градовите, парковите, шумите и предградијата. Сликата на Пиеча, прикажува како 3 ракуни оговараат, слика што е ретка бидејќи ракуните се заедно само при сезона на парење.

Nicolas de VAULX
‘How do you get that damn window open?’ на Николас де Вал

Фотографијата на Роланд Краниц “I got you” или “Те држам” прикажува вид на стаорци што си играат.

Roland Kranitz
Фотографијата на Роланд Краниц “I got you”

Подоле може да се видат уште неколку фотографии.

Peekaboo” на Пал Маршарт (Мечка игра криенка)
Time for school” на Чи Ки Тео (Време за на училиште)
“Missed” на Леа Скадан (борба на кенгури во која едниот го промашува другиот, но изгледа како да танцуваат)

Извор