• пет. Мар 31st, 2023

Се чисти огромна депонија во Драчево, исчистени уште 7 други во Стаклара, Усје и Кисела Вода

Продолжува отстранувањето на дивите депонии во Кисела Вода. Вчера отпочна чистење на огромна депонија во Драчево, во местото викано Аџево, на патот кон Китка.

Се работи за огромна црна точка на мапата на општината, создадена од несовесност и негрижа на граѓаните кои не размислуваат за последиците по животната средина и ризикот по здравјето на луѓето.

Камионите натрупани со отпад од секаков вид, во текот на целиот ден го растовараа во депонијата во Дрисла. Денес ќе се работи цел ден, а ако има потреба, и во текот на утрешниот ден, се до конечно расчистување на оваа депонија.

Паралелно, во овие три дена се исчистија и седум други помали депонии во населбите Стаклара, Усје и во Кисела Вода. Во Стаклара, се прошири и патот каде што имаше наноси од поплавите и невремињата.

Покрај отстранувањето на депониите, беше извршено  и машинско метење на повеќе улици во неколку урбани заедници. Со машини-метларки беа изметени улиците Иван Козаров, Народни Херои, Антон Попов, Димо Хаџи Димов и Христо Татарчев. Чистењето на општината продолжува. Апелираме до сите наши жители, до сите граѓани за совесно однесување и за доследно почитување на Законот за јавна чистота. Загадувањето на средината во којашто сите живееме носи последици за сите подеднакво, вклучително и за загадувачите.

Извор