• чет. Мар 30th, 2023

Градоначалникот на Ѓорче Петров, Стојкоски за животната средина

Градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Стојкоски на утринската програма на МТВ денеска зборуваше за чистењето на депонијата во Ново Село и за проектите на општината во насока на екологија и животна средина, но и останати проекти кои ќе бидат реализирани во периодот што следува.

-Ветувањето за расчистување на депонијата во Ново Село станува реалност. Се заложивме за системски и трајни решенија кои вродија со плод. Расчистени се над 11 хектари површина и одложени се над 200 тони градежен смет и шут на еден од повеќедецениските еколошки проблеми не само во Ѓорче, туку и во градот Скопје. Целосно го оневозможивме физичкиот пристап до депонијата, ги зголемивме контролните патроли на терен и инспекциските капацитети. Во моментов местото се израмнува со чист хумусен материјал, а следи и преуредување со ново зеленило – рече Стојкоски.

Интенцијата, како што додаде е општина Ѓорче Петров во наредниот период да стане еколошки чиста средина за живеење, со чист воздух, почви и води.

Стојкоски истакна дека општината е силно посветена на животната средина.

-Веќе подигнавме околу 2.000 м2 нови зелени површини на неколку локации, организиравме акции за собирање кабаст отпад, а ќе бидеме ригорозни и во однос на казните за фрлање смет на места кои не се означени за таа намена – рече Стојкоски.

Беше разговарано и за проекти кои се во тек и кои ќе бидат остварени.

-Градежните работи за проширување две училишта, нова атмосферска мрежа на „Радушка“ во должина од 1.200 метри, уредување на локалитетот „Крст“ и нова буштина за вода во Кучково е само дел од она што ќе биде реализирано – нагласи Стојкоски.

Извор