• чет. Мар 30th, 2023

Месец: м.г

  • Home
  • Град Скопје распиша јавен повик за изразување на интерес за посетување на бесплатна настава и обука за оџачари

Град Скопје распиша јавен повик за изразување на интерес за посетување на бесплатна настава и обука за оџачари

Градот Скопје спроведува проект “Оџачари за чисти печки и чист воздух во Скопјe”, кој е финансиран од Министерство за економска соработка и развој од Сојузна Република Германија и истиот се…

Нови 18.836 квадратни метри зелени површини во Гази Баба и Аеродром

Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ деновиве работат на хортикултурно уредување на јавна површина во општината Аеродром на потегот од булеварот Февруарски поход до булеварот АСНОМ. Тесниот коридор на булевар…

Големата пролетна акција на Град Скопје и градските претпријатија од денеска во општина Бутел

Големата пролетна работна акција на Градот Скопје и јавните градски претпријатија од денеска се спроведува на подрачјето на општината Бутел. Во  координација со Oпштина Бутел, до крајот на оваа недела…

ПАРКИНЗИ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ ВО СИТЕ СТАНБЕНИ, ДЕЛОВНИ И ЈАВНИ ОБЈЕКТИ ВО АЕРОДРОМ

Инвеститорите во Општина Аеродром во рамки на градежните парцели во иднина ќе мора да планираат паркинзи за велосипеди при изградба на сите нови станбени, деловни и јавни објекти. Оваа одлука…

Град Скопје ќе асфалтира над 20 улици во повеќе населени места во Општина Ѓорче Петров со договор за меѓуопштинска соработка

На иницијатива на градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, денеска Советот на Град Скопје донесе одлука за воспоставување меѓуопштинска соработка со Општина Ѓорче Петров за асфалтирање на повеќе улици во…

НОВ УРБАН ПАРК ВО СРЦЕТО НА АЕРОДРОМ

Аеродромци ќе добијат нов парк на улица „23 Октомври“ спроти градинката „Изворче“ во населбата Стар Аеродром. Паркот ќе биде на површина од 2.300 м2 и ќе опфаќа детско игралиште и…

ПРВА РАБОТИЛНИЦА ЗА ПЛАНИРАЊЕ НА ЛОКАЦИЈАТА КАЈ ПОРАНЕШНАТА ФАБРИКА „АЛУМИНА“

Во салата за состаноци во Општина Карпош, претставниците од планерската куќа ТАЈФА Архитекти, денеска ја одржаа првата работилница за планирање на локалитетот на поранешната фабрика Алумина, како дел од процесот…

Експерти од Шумарски факултет ќе работат со Град Скопје за зачувување и зголемување на зеленилото

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска и деканот на Факултетот за шумарски науки, пејзажна архитектура и екоинженеринг „Ханс Ем“, проф. др. Кирил Сотировски Скопје, потпишаа Меморандум за соработка за овозможување…

Еколошката акција за зазеленување во Ѓорче Петров

Градоначалничката Арсовска денеска учествуваше во еколошка акција во паркот во населбата Хром во Ѓорче Петов за зазеленување, на иницијатива на дел од членовите на Советот на Град Скопје. Иницијативата за…

Расчистена голема дива депонија во општина Гази Баба – отстранети 40 кубни метри отпад

Град Скопје заедно со јавните претпријатија и во координација со Општина  Гази Баба успешно ја  спроведуваат работната пролетна акција на територија на оваа општина. Во рамките на големата акција за…