• саб. Јун 3rd, 2023

Зелени новости

  • Home
  • Донесени Програмите од областа на животна средина за 2023 година

Донесени Програмите од областа на животна средина за 2023 година

Министерствотo за животна средина и просторно планирање информира дека во Службен весник бр. 27 од 8.02. 2023г. и бр. 29 од 9.02.2023 година се објавени Програмите на Министерството за животна…

Отпочнати активностите за донесување на Нацрт на Закон за прогласување на Охридско Езеро за споменик на природата

Заменик министерката за животна средина и просторно плaнирање Христина Оџаклиеска, ја отвори работната средба со преставници на невладините организации, што ја организираше Министерството за животна средина и просторно планирање, во насока на отпочнување со активности за донесување на…

Европската комисија одобри дополнителна донација од 22,5 милиони евра за регионалниот систем за управување со отпад

После потпишувањето на Договорот за заем со Европската банка за обнова и развој со кој се обезбедија 55 милиони евра за развивање на регионалниот систем за управување со отпад, Европската…

Предлог законот за заштита на Кањонот Матка усвоен од Владата – влегува со собраниска постапка

На 122-та Седница, Владата на Република Северна Македонија го усвои Предлогот на законот за прогласување на Кањон Матка за заштитено подрачје во категоријата III – споменик на природата. Со конечното…

Источната патна мрежа со целосно нов лик, рехабилитирани речиси сите патни врски

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, денеска, заедно со министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Ејуп Рустеми, извршија увид на работните активности…

Оџаклиеска ја отвори обуката за запознавање со Програмата за инвестирање во животната средина

Заменик министерката за животна средина и просторно плaнирање Христина Оџаклиеска вчера, ја отвори онлајн обуката наменета за општините, што имаше за цел да ги информира општините и да им помогне…

Продолжува соработката со Светска банка во областа квалитет на воздухот

Заменик министерката за животна средина и просторно плaнирање Христина Оџаклиеска во понеделникот оствари виртуелна  средба со високи претставници од Светска банка на тема загадување на воздухот, во насока на продлабочување…

Преку проширување на капацитетот, градинката „Детска Радост“ сега може да згрижи 157 деца

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска заедно со градоначалникот на Општина Струмица, Костадин Костадинов, денеска  ја посетија детската градинка „Детска Радост“, од оваа општина, којашто го прошири капацитетот…

Започнува имплементацијата на големи, иновативни проекти во 8 општини во државата

На првата седница на Управниот комитет на проектот “ЕУ за општините” со кој претедава министерот за локална самоуправа, Горан Милевски беше потврдено дека во наредните три години во општините Велес,…

Jавна расправа по иницијативата за спас на Тиквешкото Езеро

Во просториите на Локалната самоуправа се одржа состанок по повод иницијативата Спас за Тиквешко езеро, поднесена и предложена од градоначалникот Митко Јанчев.   На состанокот присуствуваа пратениците од Кавадарци, Иницијативен одбор…