• чет. Јун 1st, 2023

Наука

  • Home
  • Промовирана новата лабораторија за испитување на квалитет на мазут

Промовирана новата лабораторија за испитување на квалитет на мазут

Министерот за економија Крешник Бектеши, директорката на Бирото за метрологија, Мерита Мустафаи и в.д. директорката на Државниот пазарен инспекторат, Анета Симеска Димоска денеска ја промовираа новата лабораторија за испитување на…

45 милиони евра за иновативни, зелени техонологии во Данска

На 10ти јануари, Европската Инвестициска Банка (ЕИБ) објави дека потпишале договор за заем на 45 милиони евра со Данската компанија Haldor Topsøe. Со овој заем, ЕИБ ќе ги поддржи инвестициите…

7 најсмешни фотографии од животни за 2021

На овогодинешното доделување на наградите за Comedy Wildlife Photography главни актери беа мајмуни, мечки и ракуни. Наградата за најдобра фотографија за оваа година беше доделена на Кен Џенсен, за сликата…

“Пловечки континент” што може да собира и рециклира пластика

“Осмиот континент” е дизајн што има добиено награда, што ќе може да ја рециклира пластиката и е комплетно само-одржлив. Структурата е составена од 5 делови од стаклени градини и четврти…

Дали е ова најодржливиот автомобил во светот?

Кога станува збор за воведување на нова револуција на зелени возила, произведувачот на електрични возила Фискер, веќе е на пат да биде посовесен кон животната средина. Минатиот месец, извршниот директор…

Процент на целосно вакцинирано население против Ковид-19: Која држава води во трката до 17ти ноември?

Колкав процент од населението е целосно вакцинирано до овој момент? Подоле се гледа приказ од процент од население кое е целосно вакцинирано. Со сина боја се целосно вакцинирани, со портокалова…

Стокхолм воведува “гаргара” Ковид тест

По успешниот пилот-проект (5-12 октомври), градот Стокхолм, во соработка со Регионот на Стокхолм (институција во Стокхолм) ќе воведе “гаргара” Ковид тестови во сите основни и средни училишта во регионот. Тие…

ЗОШТО ПОСТОИ ЛЕТНО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО И ЗОШТО Е ТОЛКУ НЕПОПУЛАРНО?

Есента пристигна. Иако деновите се посвежи и пократки, а ноќите постудени и подолги, сепак многу луѓе уживаат во овој период од годината. Прошетки и чекорење по шушкави лисја, шаренило во…

Што може еден град да направи за да има почист воздух?

Изгледа многу, а тоа ќе видиме и од примерот на Маон, шпански град, на островот Менорка. Квалитетот на воздухот е значаен индикатор за квалитетот на животот во некој град. Додека…

Влијание на нивото на морето врз познати Светски градови

Нови визуелизации покажуваат дека неколку познати Европски и Светски градови може да се најдат под нивото на морето за неколку години. Доколку глобалните температури растат за повеќе од 1,5°C, може…