• чет. Јун 1st, 2023

Зелени градови

  • Home
  • Велосипедски улици во Луксембург

Велосипедски улици во Луксембург

Минатата недела, официјални лица на градот Луксембург најавија приоретизирање на седум нови велосипедски улици. Ова значи дека на тие улици, велосипедите ќе бидат попривилегирани од моторните возила. Овој потег е…

Како Турскиот херој Хикмет Каја засадил 30 милиони садници за 19 години?

Хикмет Каја докажал дека добрите намери и напорната работа доведуваат до големи резултати. Пензионираниот шумски раководител од Турција, позирал гордо пред шумата која тој и неговиот тим ја создале. Неговата…

ЗЕЛЕНА ПОЗИТИВА НАГРАДУВА!

ЗЕЛЕНА ПОЗИТИВА ВЕ НАГРАДУВА!!! ПО ПОВОД ПРВИОТ РОДЕНДЕН НА ЗЕЛЕНА ПОЗИТИВА, доделуваме награди за 6 добитници. 2×5 Thuja smaragd со висина од над 50 cm 1 Juniper 1 Berberis Жолт…

Барселона ги придобива градските улици назад од возилата

Ако кажете Барселона, веднаш ќе си замислите широки и бескрајно долги плажи, модернистичка архитектура зачинета со обележјата на Гауди и превкусна кујна. Скоро идеална слика, ако ги изземеме густиот сообраќаен…

Милано станува побавен, позелен и почист град

На 21ви февруари, Градскиот совет на Милано го одобри амбициозниот План за воздух и клима. Тој треба да послужи како насока за трансформација на градот во многу поодржлива верзија до…

Штутгарт планира подготовка на шумите за климатските промени

Минатата недела, локалните власти во Штутгарт, Германија, најавија дека ќе го сменат нивниот пристап во менаџирање на шумите, со силен нагласок на климатската отпорност. Промената била предложена од Техничкиот Градоначалник,…

Автопат за велосипедисти? Областа Баден-Виртемберг (Германија) најави 20 нови велосипедски проекти

Минатата недела, локалните власти во Германската сојузна покраина, Баден-Виртемберг најавија дека имаат зелено светло од Федералното Министерството за транспорт за финансирање на 20 нови иницијативи за велосипедска инфраструктура. Вкупната должина…

Прв мега автопат за велосипеди во Виена

Минатата недела, локалните власти во Виена ја најавија конструкцијата на мега автопат за велосипеди. Овој вело-пат ќе биде долг 7 километри, а ширината ќе изнесува 4 метри. Вело-патот ќе ја…

Гренобл ја започнува годината како Најзелен град во Европа

На 15ти јануари, Гренобл и официјално ја започна годината како Најзелен Европски град за 2022. Овој француски град заедно со целиот регион Гренобл-Алпи во соработка со Департманот Изер, Француската Влада…

“Темпо 30” – успешна приказна за квалитетот на воздухот

Локалните власти во Берлин објавија дека пилот-проект за воведување на зони со мала брзина, во одредени делови од градот, наречен “Темпо 30” се покажал како успешен. Зоните наменети да го…