• вто. Ное 29th, 2022

ГРАД СКОПЈЕ: СЕ РАСЧИСТУВА ДЕПОНИЈАТА СО ГОЛЕМИНА ОД 10 ФУДБАЛСКИ ИГРАЛИШТА ВО ВИЗБЕГОВО

Градот Скопје почна голема акција за расчистување на дивата депонија во Визбегово, која претставува повеќедецениски еколошки проблем за Скопје, а особено за жителите на околните општини Шуто Оризари, Бутел и…

ГРАД СКОПЈЕ: НОВ ЗЕЛЕН СКВЕР ЗА ГРАЃАНИТЕ ОД КАРПОШ 2

На аголот помеѓу булеварот Илинден и улицата Никола Тесла, до гимназијата „Орце Николов“, редизајнирана е зелената површина и целосно е  уреден  првиот сквер согласно со потребите на граѓаните за одмор,…

ГРАД СКОПЈЕ: ПОРАНЕШНАТА ДИВА ДЕПОНИЈА ВО МИЧУРИН СЕГА Е НОВ ЗЕЛЕН ПАРК ЗА ГРАЃАНИТЕ

Повеќедецениската дива депонија во населбата Мичурин од која годинава екипите на Град Скопје расчистија 15.000 кубни метри отпад, денес е нов зелен парк за граѓаните. Во овој парк изминативе денови…

ОПШТИНА КАРПОШ: ЗАЗЕЛЕНУВА „ЧАТАЛОТ“ ВО КАРПОШ

По завршувањето на подготвителните активности за рамнење и чистење на теренот, Општина Карпош продолжи со засадување на висококвалитетни дрвја, жива ограда и украсни растенија на т.н. „чатал“ меѓу патот за…

ГРАД СКОПЈЕ: ПРВ ЦРВЕН ДРВОРЕД ВО СКОПЈЕ НА БУЛЕВАРОТ 8.СЕПТЕМВРИ

Нов дрворед со околу 100 листопадни дрвја и 1.100 нискостеблести растенија со црвени листови деновиве е формиран по должината на булеварот 8.Септември, во есенската акција на Град Скопје за раззеленување…

ГРАД СКОПЈЕ: СКОПЈЕ ДОБИ УШТЕ ЕДЕН МОДЕРЕН БУЛЕВАР – ПРВИОТ ДЕЛ ОД БУЛЕВАРОТ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ОТВОРЕН ЗА СООБРАЌАЈ

Екипите на Град Скопје ја завршија изградбата на првиот дел од новопроектираниот булевар Босна и Херцеговина, кој изминативе месеци прерасна од улица со две ленти во современо булеварско решение со…

ГРАД СКОПЈЕ: СЕ ГРАДИ И ПРОШИРУВА БУЛЕВАРОТ НИКОЛА КАРЕВ ДО МОМИН ПОТОК

Екипите на Град Скопје на 12ти декември ја почнаа втората фаза од изградбата и реконструкцијата на булеварот Никола Карев, на потегот од крстосницата кај касарната „Илинден“ до Момин поток. Градежни…

ГРАД СКОПЈЕ: НЕКОГАШНИОТ НАПУШТЕН ПРОСТОР ВО КИСЕЛА ВОДА Е НОВ ЗЕЛЕН ПАРК ЗА ГРАЃАНИТЕ

Напуштениот простор во Кисела Вода, лоциран меѓу улицата Лазар Димитров и железничката пруга, зад бараките во населбата 11 Октомври, денес е нов зелен парк, на површина од околу 16.000 квадратни…

ГРАД СКОПЈЕ: НОВИ ДРВОРЕДИ СО 520 ДРВЈА ВО НОВИОТ ПАРК ВО МИЧУРИН

Во новиот парк во Мичурин во Аеродром, се засадија 520 нови листопадни и зимзелни дрвја кои веќе напролет ќе развијат убави крошни чии сенки ќе придонесат за намалување на температурата…

ГРАД СКОПЈЕ: НА ДОМОТ НА ГРАДЕЖНИЦИ, ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ СЕ ПРАВИ ВТОРИОТ ЗЕЛЕН ПОКРИВ ВО СКОПЈЕ

Градот Скопје во соработка со УНДП почна со уредување на вториот зелен покрив во центарот на градот – покривот на Домот на градежници. Според проектот, на површина од речиси 400…