• саб. Јун 3rd, 2023

Виена

  • Home
  • Прв мега автопат за велосипеди во Виена

Прв мега автопат за велосипеди во Виена

Минатата недела, локалните власти во Виена ја најавија конструкцијата на мега автопат за велосипеди. Овој вело-пат ќе биде долг 7 километри, а ширината ќе изнесува 4 метри. Вело-патот ќе ја…

Виена очекува уште позелена 2022 година

На крајот на 2021ва година, советникот за клима во Виена, Јирген Чернохорски, направил резиме на годишните зелени иницијативи и на засадените скоро 4,500 дрвја. Понатаму, го насочил вниманието на идните…

Виена со награда – Град на дрвјата

Минатата недела, Виена ја доби наградата “Град на дрвјата” за прилагодливост и иновативност во борбата против климатските промени. Наградата за Европски град на дрвјата ја добиле од Европскиот Совет на…

“Freie Mitte”- започна изградба на нов голем парк во Виена

Веќе е започната изградбата на најголемиот парк во Виена, по 1974. “Freie Mitte”, како што ќе се нарекува овој парк, ќе биде изграден на местото на старата железничка станица во…

Виена значително го зголемува бројот на велосипедски патеки

Мрежата на велосипедски патеки во Виена е значително продолжена како што информираат локалните власти. Во исто време населената зона Донауштат е промовирана како модел. Дополнително ќе се одреди дали има…

Виена ќе добие 100 милиони евра за климатски проекти

Виена ќе ја поддржи битката против климатската криза со неколку големи и мали проекти. До 2040-та година градот треба да биде CO2-неутрален, а за таа цел обезбедени се и 100…

“ГАСТРО-ОСТРОВИ”: ВИЕНА ЌЕ ИНВЕСТИРА 2,8 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ПРОЕКТ ЗА РЕСТОРАНИ СО ГРАДИНИ

Градот Виена е подготвен да инвестира 2,8 милиони евра за отворање на таканаречени “гастро-острови”, изјави градоначалникот Михаел Лудвиг на прес-конференција. Под “гастро-островите” се мисли на површини со кафулиња и ресторани…