• пет. Јун 2nd, 2023

Грција

  • Home
  • Грчкиот остров Халки ќе се трансформира во модерен, зелен остров

Грчкиот остров Халки ќе се трансформира во модерен, зелен остров

На почетокот на месец ноември, грчкиот премиер Мицотакис, го посети островот Халки, со цел да го престсатви амбициозниот еко проект за островот. Со оваа иницијатива, Халки станува зелен остров, каде…

Амбициозни реформи за зелена иднина во Грција

На почетокот на овој месец, грчкиот премиер, Киријакос Мицотакис, одржа прес-конференција на тема зелената транзиција на земјата. Поспецифично, тој претстави конкретен план што се состои од четири клучни реформи. Тие…

Нуредини: Во иднина ќе бидеме земја транзит за гас за другите земји

Атина, 11 мај 2021 (МИА) – Договорот меѓу С. Македонија и Грција за изградба на интерконекторот за гасно поврзување е 99 отсто подготвен и испратен до европските власти, истакнаа министрите…

КАСТЕЛОРИЗО: МАЛ ГРЧКИ ОСТРОВ СО ЦЕЛОСНО ВАКЦИНИРАНО НАСЕЛЕНИЕ И БЕЗ СЛУЧАИ НА КОВИД-19

Кастелоризо е без коронавирус. Сите 500 жители на овој мал грчки остров се вакцинирани. Од минатиот март, бил регистриран само 1 случај со Ковид-19 на островот. Носителот бил брзо изолиран…

ГРЦИЈА ПЛАНИРА ДА ЗАПОЧНЕ СО ПРИМАЊЕ НА ТУРИСТИ ПОЧНУВАЈЌИ ОД МАЈ

Грција изрази надеж дека ќе започне со повторно примање на туристи на 14ти мај, со специфични правила и обновени протоколи. Исто така планира и се надева на постепено ослободување од…

ГРЦИЈА СЕ НАДЕВА ДЕКА ВАКЦИНАЦИЈАТА ЗА КОВИД-19 ЌЕ ГО ПОТТИКНЕ ОЖИВУВАЊЕТО НА ТУРИЗМОТ ОВА ЛЕТО

Официјалните лица во Грција веруваат дека масовна вакцинација за вирусот Ковид-19, во клучни Европски дестинации може да предизивика отскокнување на туризмот ова лето. Грчкиот премиер Киријакос Мицотакис откри дека забрзана…