• чет. Мар 30th, 2023

Данска

  • Home
  • Данска општина сака да помогне на 3,000 луѓе да се откажат од пушење во 2022

Данска општина сака да помогне на 3,000 луѓе да се откажат од пушење во 2022

На 7ми јануари, Данската општина Фуресо, најави дека сака да помогне на граѓаните да си ги остварат новогодишните желби, да престанат со пушење во 2022. За време на оваа година,…

Инсекти и растенија ќе добијат дом од 50,000 метри квадратни во Хорсенс, Данска

Во 2020та, Данското Министерство за Животна средина ги поканило сите 98 општини во државата да учествуваат во националниот натпревар “Најдива Данска општина”. На 5ти јануари, Општината Хорсенс, една од 92…

“Шума за деца” – нов проект во Данска

Во последниве неколку години, Орхус ги зголемува своите напори за да стане позелена и биоразновидна општина. Како дел од оваа амбиција, најавена е таканаречена “шума за деца” во областа Ајструп.…

Данска забележува неверојатен раст во продажба на зелени возила

Минатата недела, Данското Министерство за даноци, извади статистика за годинешните ново-регистрирани зелени и дизел возила. Податоците покажуваат неверојатен раст во продажбата на електрични и хибридни возила, со што се потврдува…

Воведување на Недела без автомобили во Данска

Данскиот Министер за Транспорт Бени Енгелбрехт предложува воведување на Недела без автомобили во Данска. Улиците во Данските градови ќе бидат резервирани за пешаци и велосипедисти, а возилата ќе бидат или…

ДАНСКАТА ВЛАДА ПРОДЛЖУВА СО ВЛОЖУВАЊЕ ВО ВЕЛО-ПАТИШТА СО НОВ БУЏЕТ ОД 70 МИЛИОНИ ЕВРА

На почетокот од оваа недела, Данското Министерство за Транспорт објави дека буџетот за Договорот за зелена конверзија на патниот систем во државата е зголемен ќе биде скоро 70 милиони евра.…